Go deep

"The deeper you go the more likely you will discover something of value" -Mau Bruce

måndag 29 september 2014

Uppdrag 4

Efter att ha tittat på youtubefilmen: https://www.youtube.com/watch?v=oww7oB9rjgw satte hjärnan igång att arbete med frågor om vad som är stöld i konstvärlden och vad som är att ta inspiration.
Om vi tittar på Andy Warhol exempelvis, så tog han bl.a brilloboxarna gjorde exakta kopior av produktförpackningen men ställde ut dem i sitt namn och man ansåg detta vara konst. Det finns ju en hel drös andra som stjäl/lånar/inspireras av andras verk och gör om dem till sina egna, ibland skrämmande lika originalet.
Inom streetart, exempelvis Banksy eller vår svenska Akay dyker det titt som tätt upp kända logotyper eller ikoner/symboler som man har manipulerat på något vis för att väcka intresse, propagera för något eller för att provocera genom i sin konstform.
När är det då stöld? har man kopierat något rakt av, ja kanske. men frågan man får ställa sig från början är, vad är konst? är förpackningar konst? i så fall är brilloboxarna stöld. eller?
Jag tänker nog som så att man kan låna, kopiera, manipulera, vad som helst, hur som helst så länge man gör det till sitt eget. ex. använder annorlunda material eller tekniker än originalet, gör ändringar eller förbättringar. Gör det till sitt.
Säg att jag kommer på att jag vill sticka en gigantisk bläckfisk för att låta den simma i Poseidon fontänen, så finns det säkerligen någon annan någonstans som tänkt eller redan gjort något liknande. Vi har levt på jorden i flera tusen år och är idag över 7 miljarder människor, det är nog en och annan till förutom jag som tycker att bläckfisken är ett spännande djur.



Bild: Dell, Christopher. (2014). Monsters -A bestiary of the bizarre. UK; Thames and hudson Ltd. London. Page:93

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar